web site traffic Eskrimde Dönüm Noktası: 1970 – Parat Ripost Dergi

Eskrimde Dönüm Noktası: 1970

eskrim-1970-dunya-sampiyonasi-ankara

Türk eskrim tarihindeki en önemli dönüm noktası kuÅŸkusuz 1970 yılında Ankara’da düzenlenen DÜNYA ESKRİM ÅžAMPİYONASI’dır. O tarihe kadar Türk eskriminin bilgi ve görgüsü zaman zaman katıldığımız yurt dışı müsabakalardan izlenimler edinmiÅŸ çok az sayıdaki kiÅŸinin elindeydi.

Yurt dışına gitme olanakları çok kısıtlı ve zor olduğu için öğrenmenin temelini oluşturan izleyerek, dinleyerek ve yaparak uygulamalar enternasyonal alanda yok denecek kadar azdı. Bu nedenle de Edirne’den sonrası genellikle hayal kırıklıkları ile doluydu.

Ülkemizdeki en büyük organizasyon da Balkan Åžampiyonaları ile sınırlı kalırdı. 1970’te ülkemizde düzenlenen “DÜNYA ESKRİM ÅžAMPİYONASI” Türk eskrimine birçok açıdan önemli katkılar saÄŸladı:

O dönemdeki federasyonun böylesine büyük bir organizasyonu düzenlemesi ve alnının akıyla sonuçlandırması, sonraki federasyonlara ışık tuttu, cesaret verdi. Bunun sonucudur ki daha sonraki yıllarda pek çok uluslararası organizasyon başarıyla yapıldı.

Bu organizasyona o dönemin dünyadaki en önemli eskrimcileri katıldı. Yanılmıyorsam katılım sayısı o güne kadar yapılan şampiyonaların en fazlasıydı. Kuşkusuz bunda Türkiye’nin ilk kez böyle bir organizasyon düzenlemiş olması ve Türkiye’yi tanıma merakı önemli rol oynadı.

Atatürk Spor Sarayı’na tribün arkaları da kullanılmak üzere 32 pist kuruldu. Bu pistlerde üç masa hakemi görevlendirildi. Bu hakemler bölgelerdeki eskrimcilerden oluştu. Bu eskrimciler hem hakemlik yaptı hem de dünyanın en önde gelen eskrimcilerini izleme olanağını buldu. Bu onlar için hayal bile edilemeyecek bir fırsattı. Gördükleri ve öğrendikleri onların tekniklerine, davranışlarına olumlu katkılar sağladı.

Bölgelerde büyük zorluklarla çalışan fakat bir türlü yurt dışına çıkamayan antrenör, monitör ve çalıştırıcılar şampiyona boyunca hem maçları hem de birbirinden farklı birçok ülkenin özel antremanlarını izleyerek bilgi ve görgülerini arttırdı.

Bu organizasyon için o güne kadar görülmedik sayıda ve nitelikte malzeme alındı. Bu malzemelerin bir kısmı federasyonda tutulurken büyük bir kısmı da etkin bölgelere gönderildi. İşte bu malzemeler; Türkiye’de yıllarca sıkıntı çekmeden güncel koÅŸullarda eskrim yapılmasına olanak saÄŸladığı gibi atılımın ve geliÅŸimin temelini oluÅŸturdu.

O yıla kadar Türk eskrim hakemleri uluslararası federasyonca pek tanınmazdı. Bu müsabakalarda FIE (Uluslararası Eskrim Federasyonu) tarafından açılan sınava giren birçok hakemimiz uluslararası hakem kokartına kavuştu. Hatta dışarıda birçok müsabaka yönetti.

En önemlisi de bu organizasyonla, Türkiye Eskrim Federasyonu ve Türk eskrimi FIE’nin ve dünya eskrim camiasının gözünde itibar kazandı. Daha sonraki yıllarda bunun yararı fazlasıyla görüldü.

YORUM YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir